TEMPOYAK
Tempoyak diperbuat daripada isi durian.
Isi durian ini diasingkan daripada bijinya dan ditambah dengan sedikit
garam dan disimpan selama tiga hingga lima hari di dalam suhu bilik
untuk proses penapaian.
Tempoyak biasanya tidak di makan begitu sahaja tetapi selalunya di buat
sambal atau dimasukkan ke dalam masakan seperti gulai tempoyak ikan
patin atau pais ikan tempoyak. Tempoyak sangat popular di negeri Pahang dan Perak, malah di bandar Temerloh, Pahang sendiri gulai ikan patin masak tempoyak sangat popular.
Tempoyak dikenal di Indonesia (terutama di Palembang, Sumatera dan Kalimantan).
Tempoyak dalam Sejarah
Di Indonesia
Tempoyak sangat populer dikalangan masyarakat Sumatera bahagian timur
,Menurut sejarah hala ini dikarenakan jumlah produksi buah durian
sendiri sangat melimpah sehingga kalau dibuang sayang,masakan khas dari
wilayah ini seperti Pindang Ikan Patin juga menggunakan tempoyak.
Di Malaysia
Tempoyak turut dirakamkan dalam Hikayat Abdullah sebagai makanan harian bagi penduduk Terengganu, semasa melawat Terengganu (sekitar 1836), dengan menyatakan bahawa makanan kegemaran mereka adalah "... tempoyak dan pekasam dan petai dan jering dan sebagainya...."
Cara memasak
Terdapat pelbagai jenis cara masakan menggunakan tempoyak ini di antara yang sangat popular ialah gulai
tempoyak. Gulai ini biasa dimasak bersama ikan; antara ikan-ikan yang
sesuai digulai bersama tempoyak ialah ikan patin,ikan baung & ikan
jelawat ia juga boleh dimasak bersama ayam bergantung kepada selera
masing-masing. Selain itu tempoyak juga boleh di buat sambal tumis ikan
bilis, pais tempoyak (ikan yang dibakar bersama tempoyak), sambal
tempoyak (tempoyak yang digaul bersama cili padi kemudian dimakan begitu
sahaja atau digoreng bersama ikan bilis).
Khasiat
Durian yang rasanya sangat manis, kaya dengan kalori
menjadi pantang larang bagi mereka yang menghadapi penyakit kronik.
Bagaimanapun seorang pensyarah kanan Jabatan Kejuruteraan Kimia dan
Proses di Fakulti dan Alam Bina, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Noorhisham Tan Kolfi menjalankan kajian mengenai tradisi ini.
Kajian menunjukkan tempoyak yang dihasilkan melalui proses penapaian adalah makanan yang baik untuk kesihatan. Rupa-rupanya tempoyak mempunyai nilai probiotik (miliki mikrooorganisma baik) di dalamnya. bakteria berkenaaan boleh hidup dalam persekitaran usus dengan keadaan asid pada pH2 dan selesa dalam persekitaran pH4. Tempoyak didapati mempunyai kandungan bakteria asid laktik (Lactic acid bacteria -LAB)
yang tinggi. Dalam kajian kepelbagaian, tiga pengasingan tidak dapat
dikenal pasti dengan menggunakan SDS-PAGE protin sel penuh. atau API 50
CH. Tetapi kajian yang dijalankan Noorhisham telah mengasingkan dan mengenalpasti LAB.
Sumber daripada: http://ms.wikipedia.org/wiki/Tempoyak
Situasi, Masalah yang dihadapi & Cadangan untuk TP yang dilakukan
A) Situasi
Menerangkan kepada sekumpulan pelajar asing yang ingin tahu tentang makanan tempatan di Malaysia.
B) Masalah yang dihadapi & Cadangan TP
Situasi, Masalah yang dihadapi & Cadangan untuk TP yang dilakukan
A) Situasi
Menerangkan kepada sekumpulan pelajar asing yang ingin tahu tentang makanan tempatan di Malaysia.
B) Masalah yang dihadapi & Cadangan TP
TEKS SUMBER
|
TERJEMAH PANDANG
|
CADANGAN/PENJELASAN
|
Tempoyak is made of durian filling (durian is Malaysia’s local
fruit). The durian filling is separated from its seed and added with a
little salt and is kept for three to five days in room temperature for
fermentation process.
|
Apabila membuat semakan, terdapat beberapa padanan untuk ‘isi durian’:
1) Durian
fruit
2) Durian
filling
3) Durian
flesh
Bagi ayat pertama teks iaitu ‘tempoyak diperbuat daripada isi durian’
padanan yang sesuai adalah ‘durian filling’ namun bagi ayat yang seterusnya ‘durian
flesh’ lebih sesuai dijadikan padanan. Hal ini kerana dalam ayat kedua, buah
durian itu diasingkan daripada bijinya. Jadi ‘filling’ bukan padanan yang
sesuai.
Cadangan:
“The durian flesh is separated from its seed..”
|
|
Tempoyak biasanya tidak di
makan begitu sahaja tetapi selalunya di buat sambal atau dimasukkan ke
dalam masakan seperti gulai tempoyak ikan patin atau pais ikan
tempoyak
|
Tempoyak is usually not eaten on its own but with some sambal (a type
of spicy condiment) or added into dishes like gulai tempoyak ikan patin (a type
of gravy cooked with catfish) or pais ikan tempoyak (a fish baked with
tempoyak)
Pais ikan tempoyak
|
Penambahan maklumat perlu dilakukan kerana terdapat perkataan yang
tiada padanan sesuai dalam bahasa sasaran. Sebagai contoh:
sambal, gulai, pais
Gulai tempoyak ikan patin
|
Tempoyak pedas dihidang
bersama sambal belacan.
|
Spicy tempoyak is usually served with sambal belacan (a type of
shrimp paste)
Sambal Belacan
|
Setelah membuat semakan, ‘sambal belacan’ tidak sesuai diterangkan
sebagai ‘a type of shrimp paste’. Berikut adalah penerangan yang tepat:
Belacan = Shrimp paste
Sambal belacan = A Malay style sambal where fresh chillies are
pounded together with toasted shrimp paste in a stone mortar to which sugar
and lime juice are added.
|
Menurut sejarah hala ini
dikarenakan jumlah produksi buah durian sendiri sangat melimpah sehingga
kalau dibuang sayang, masakan khas dari wilayah ini seperti Pindang Ikan
Patin juga menggunakan tempoyak.
|
According to history, there was a mass production of durian at that
time so tempoyak became very popular in Indonesia. One of the popular dishes
which uses tempoyak is Pindang Ikan Patin (a type of gravy cooked with
catfish).
|
Satu bahagian teks ini menggunakan bahasa Indonesia.
Potongan ayat ‘sehingga kalau dibuang sayang’ digugurkan kerana
terlalu sukar untuk diterjemah pandang. Pengguguran potongan ayat tersebut
tidak menjejaskan mesej yang cuba disampaikan teks.
|















Belacan
No comments:
Post a Comment